Het verhaal van Stempels in Haarlem

Stempels is gevestigd in de voormalige drukkerij en lettergieterij Koninklijke Joh. Enschedé. Izaak Enschedé en zijn zoon Johannes vestigden in 1703 hun drukkerij en lettergieterij in de Haarlemse binnenstad. Het bedrijf, later Koninklijke Joh. Enschedé, bleef daar actief tot 1992. Na de oprichting van de drukkerij verwierf Enschedé snel bekendheid, o.a. met het drukken van de Oprechte Haarlemsche Courant, het op één na oudste dagblad ter wereld. Behalve met drukken, hield het bedrijf zich ook bezig met lettergieten en het maken van matrijzen en stempels (de herkomst van de huidige naam).
Begin 19de eeuw ging Joh. Enschedé de bankbiljetten voor de nieuwe Nederlandsche Bank drukken. En kreeg het bedrijf de eerste opdracht voor het drukken van postzegels van de Nederlandsche Posterijen. Later volgden de postzegels van 65 andere landen.

Nadat in 1992 de Koninklijke Joh. Enschedé verhuisde, stond het monumentale pand er een aantal jaren verwaarloosd bij. Totdat het in 2005 werd gekocht door twee enthousiaste, voor Haarlem bekende, horecaondernemers. Na een ingrijpende verbouwing onder leiding van architect Yske Braaksma, waarbij de oorspronkelijke details en interieurs zoveel mogelijk bewaard zijn gebleven, is het monumentale pand nu een sfeervol en modern horecabedrijf waar kwaliteit en vernieuwing hand in hand gaan. De dagelijkse leiding is in handen van Frans van Capelle, één van de initiatiefnemers van destijds.

De naam Stempels is gekozen uit respect voor het ambacht dat hier drie eeuwen lang werd uitgeoefend. Ook in het logo, de huisstijl en de naamvoering van de diverse zalen wordt de historie van het pand gekoesterd.

Stempels van vroeger